Wat is afkoppelen?
Afkoppelen is het aanpassen van hemelwater afvoer (HWA) leidingen waardoor deze niet langer op het vuilwater riool lozen. Dit wil dus zeggen dat het ‘schone’ water dat tijdens een regenbui valt niet meer naar het vuilwater riool gaat. Het gaat erom dat het water plaatselijk de grond in gaat of bijvoorbeeld wordt afgevoerd naar open water in de omgeving.
Hoe kan ik mijn huis afkoppelen?
Je huis kun je op verschillende manieren aanpassen, op een manier die bij jouw situatie past. Zo kun je beginnen met het plaatsen van een bocht in je regenpijp. Daarna kan de pijp naar het riool worden afgesloten en kun je het water boven de grond de tuin in laten lopen of via een goot naar de straat. Zo blijft het schoon regenwater in de wijk.
Waar moet ik op letten?
- Zorg ervoor dat water goed wegstroomt van het huis en niet tegen het huis aan spettert.
- Zorg dat je 1,5 m afstand van de gevel aanhoudt voordat het water de grond in kan.
- Denk erover na dat het water voldoende ruimte krijgt, ook als het meer dan gemiddeld regent zou het water voldoende ruimte moeten hebben om te kunnen overstromen (bijvoorbeeld op een grasveld, trottoir of straat).
Wat is belangrijk?
Regenwater kan alleen snel in de grond wegzakken bij een geschikte bodemgesteldheid (zanderige grond). Ook bij hoogstaand grondwater zakt het regenwater niet voldoende weg. Bij slecht doorlatende grond of hoogstaand grondwater koppel je af middels een goot en het regenwaterriool van de gemeente.
Kan ik subsidie krijgen voor het afkoppelen van mijn huis?
De kosten voor het afkoppelen van de voorkant van de huizen in de Vijverwijk worden tijdens het project Vijverwijk klimaatrobuust door de gemeente gedragen. Na het project is het voor eigen kosten.
De achterkant van uw woning is voor eigen rekening. Via waterschap Aa en Maas kunt u subsidie aanvragen voor het afkoppelen van de achterkant van uw huis. Gesubsidieerd wordt het afkoppelen en laten infiltreren via een wadi of ondergrondse infiltratiekratten. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van de afgekoppeld daken.
Via het Waterschap Aa en Maas is ook subsidie beschikbaar voor het aanleggen van een groendak en het plaatsen van een regenton.
Meer weten over de subsidies van Waterschap Aa en Maas: https://www.aaenmaas.nl/regelen/subsidie-klimaatbestendige-maatregelen/
Nut van een regenton
Een regenton vangt regenwater op en laat het niet naar het riool lopen. Het water kunt u in de tuin of voor kamerplanten gebruiken. De regenton wordt met een vulautomaat gevuld, die in de regenpijp geplaatst wordt. De vulautomaat zorgt ervoor dat de regenton niet overstroomt als de ton vol is. Dan loopt het water weer via de regenpijp weg. Voor een goed effect plaatst u een grote regenton voor meer dan 200 liter water of nog meer. Alleen het plaatsen van een regenton is niet volledig afkoppelen.
Wat draagt afkoppelen bij aan de klimaatopgave?
Afkoppelen houdt het regenwater in de wijk. Zo voorkomen we droogte in hete zomers en zorgen we voor verkoeling. Afkoppelen voorkomt wateroverlast, vooral bij stortbuien, omdat veel minder water in het riool terechtkomt.
Laat ons weten als u interesse heeft!
Heeft u interesse in het afkoppelen van uw voorkant van uw woning? U kunt nu een afspraak maken met de afkoppelcoach via onderstaande knop.
Overig
Voor het gehele plangebied van de Vijverwijk wordt, al enige tijd, onderzoek gedaan naar de bodemopbouw en de grondwaterstanden. De resultaten worden gebruikt om te komen tot een passend ontwerp voor de nieuwe ondergrondse waterafvoer. Via een portal kunt u meekijken naar de metingen.